Λίγα λόγια για τον λιναρόσπορο...

Image result for flax seeds
Οι λιναρόσποροι προέρχονται από το λινάρι, ένα φυτό που καλλιεργούταν από την αρχαιότητα στην Αίγυπτο και την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού έχει αναπτυχθεί και ένα πλήθος προϊόντων που περιέχουν λιναρόσπορους έχει αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Ο λόγος είναι για αυτό είναι η δημοσίευση όλο και περισσότερων μελετών για την ευεργετική δράση των σπόρων του λιναριού σε διάφορες πτυχές στην υγεία. Οι ωφέλιμες ιδιότητες του λιναρόσπορου οφείλεται σε 3 συστατικά του: τα ω-3 λιπαρά οξέα, τις διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και τις λιγνάνες (χημικές ενώσεις με ελαφρώς οιστρογονικές, αντι-οιστρογονικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες).

5 Λόγοι για να φάτε το πρωινό σας!

Λέγεται ότι το γεύμα που θα καταναλώσουμε σε διάστημα έως και μιας ώρας αφού ξυπνήσουμε είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και δεν θα πρέπει να παραλείπεται από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να βρουν για ποιο λόγο το πρωινό είναι τόσο σημαντικό. Αυτοί είναι, λοιπόν, οι λόγοι που το γεύμα αυτό είναι τόσο βασικό:

Μαγειρέψτε χωρίς αλάτι!


Είτε επειδή η υγεία σας σας επιτάσσει, είτε επειδή θέλετε να λαμβάνετε προληπτικά τα μέτρα σας, ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι. Πώς μπορούν να γίνουν τα καθημερινά γεύματά σας πιο ενδιαφέροντα χρησιμοποιώντας περιορισμένο ή και καθόλου αλάτι;

Εύκολα κεφτεδάκια με μπρόκολο

Υλικά:

            2 φλιτζάνια μπρόκολο ελαφρώς βρασμένο ή μαγειρεμένο στον ατμό κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο της επιλογής σας (επιλέξτε χαμηλό σε λιπαρά)
3 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο (2 κουταλιές σούπας περίπου)

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Πλάθουμε με τα χέρια μας κεφτεδάκια και τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180ο C για 15 λεπτά. Τα γυρνάμε και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά. 

Συνοδεύουμε τα κεφτεδάκια με ένα ντιπ γιαουρτιού. Μπορείτε να καταναλώσετε μερικά κεφτεδακια ως ένα ελαφρύ βραδινό.

Σπόροι Chia: Τι είναι και ποια η θρεπτική τους αξία;

 Οι σπόροι Chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica, ένα ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Το φυτό αυτό προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, όπου και καλλιεργούταν από τα αρχαία χρόνια. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν από τους ιθαγενείς και θεωρούνταν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Αυτή τη στιγμή, οι σπόροι chia θεωρούνται ακόμα ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και χαρακτηρίζονται ως superfood. Εξετάζοντας στο μικροσκόπιο τα θρεπτικά συστατικά του συγκεκριμένου τροφίμου καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα για την διατροφική του αξία: